Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reneszánsz csúcspontja

2011.08.13

 

Az érett reneszánsz kiemelkedő képviselőjének tudhatja magát Sandro Boticelli (1445- 1510), aki kezdetben Filippo Lippis tanítványa volt. A Vénusz születéséről szóló mesterművén (1486) hasonló arcot láthatunk, mint Lippi festményein. Az ihletet a legendás firenzei szépség, Simonetta Vespucci adta, aki I. Giuliano de Medici kedvese volt. A vizekből kiemelkedő istennő képe a világ összes táján csodálatnak örvend, és arra utal, hogy a korabeli szépségideált nagymértékben befolyásolták a reneszánszmesterek művei. Vénusz hajlékony teste, elegáns kéz-, és lábtartásával a klasszikus görög szobrokra emlékeztet. A reneszánsz kultúra egyik alapelve közé tartozott az antik művészetre való visszatekintés.

img_4459.jpg 

 

 

Az Észak- Itáliában munkálkodó Andrea Mantegna (1430- 1506) a reneszánsz művészet egyik további képviselője. Számos ismerőse volt, akik római antikvitások tanulmányozásával foglalkoztak Padovában, és ezekre az ismeretekre alapozta alkotásait. A Krisztus megsiratása című festményénél (1490) mutatta meg, hogy mennyire fejlődött az alkotók perspektívára való figyelme az elmúlt három generáció során. Fényképet nagymértékben megközelítő élethű, és arányos képek születtek. 

img_4460.jpg

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a világ által elismert Leonardo da Vinci-t sem (1452- 1519), akinek telhetetlen tudásszomja ahhoz vezetett: mindent, amit elképzelt, vagy látott, teljes mértékben vissza tudta adni művein. Bámulatos rajzot láthatunk: Magzat az anyaméhben (1510). Leonardo sikerének titka a folyamatos megfigyelésben, és elemzésben rejlik. 28 év alatt megközelítőleg 50 anatómiai elemzést tartott, míg a pápa fel nem függesztette tevékenységét 1515-ben. Ez a mű a Windsor Kastély királyi gyűjteményében található.

 

img_4461.jpg

Da Vinci további művei:
 

Mona Lisa

The Virgin and Child with St Anne

 

 

 

Virgin of the Rocks

St John in the Wilderness

Madonna

Leda and the Swan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Cursor

Cool Blue Outer Glow Pointer


Statisztika

Online: 1
Összes: 125964
Hónap: 1325
Nap: 42